dimarts, 22 de juliol del 2008

Seguretat vial ?.


Tenim pensat comprar.nos un cotxe nou. Hem dedicat una tarda sencera a visitar concessionaris , carregar.nos de catàlegs i discutir quin color ens agrada més a tots dos, perquè a partir de l.any vinent, serà l.ùnic “turisme” que hi haurà a casa. Per viatjar, treurem la “caseta dels cargols” i per l.estiu la moto grossa i….anar fent.
Un cop a casa i després d.haber “pait” una mica el doll d.informació tècnica, les prestacions del model de cotxe que ens agrada (un altre cop a tots dos), els EXTRES, que no s.acababen mai ni mai i tot era un “suma i segueix” en la pantalla del ordinador del venedor “torturador” del concessionari: “Es que ho tenim tot informatitzat saben?.L.ordinador està conectat amb fàbrica i ells tindràn noticia puntual dels extres que vostés volen, del model de cotxe, la tapicerìa, les llantes, els bla, bla, bla……”
I jo que veient quines prestacions es tipifiquen com a “extres”, vaig acumulant una “mala llet” important.
Vegeu:
Es un extra: Que un sensor ens avisi en el moment d.aparcar, que darrera nostre, en un punt que no podem veure, pot estar creuant una criatura. Aixo sí, petita perqué si no ja la veurìem.
Es un extra: Que els retrovisors, ens permetin veure la famosa “zona cega” que hi ha a tots els cotxes i que has de tenir en compte en el moment de fer un avançament, recordant esperar uns segons a iniciar la maniobra, per si de càs, en aquell precis moment, t.estigués avançant algú.
Es un extra: Que un dispositiu frontal, t.impedeixi acostar.te al cotxe que circula devant teu, a menys dels 50m. de seguretat. Ja pots apretar l.accelerador que….nassos!.
Es un extra: Que un cop la llum natural minva (perquè sencillament es fà fosc o perquè un núvol torracollons es posa devant el sol i comença a ploure), les llums del cotxe s.encenen de manera automàtica. Ah, si entres en un tunel tambè s.encenen, i s.apaguen quan en surts.
I així…..extres i mès extres.
I la meva “emprenyada”.
Amb les possibilitats tecnológiques actuals, i l.alta sinistralitat a les carreteres, la falta de civisme de molts conductors, l.estat en que molta gent es posa devant el volant havent.se posat qualsevol “merda” entre pit i esquena, etc, etc,etc….
Perquè no surten obligatoriament de fàbrica TOTS els cotxes amb aquestes mesures de seguretat incorporades?.
Es un tema de “costos”?. No em val l.excusa dels diners. Parlem de vides humanes. Parlem d.un cost en persones mortes o greument ferides de per vida. Parlem de pares, mares, fills…..els nostres, els vostres !.
Ho sento si no hi esteu d.acord.
Jo ho tinc molt clar: La seguretat no pot ser un “extra”, ha de ser una realitat en tots els vehicles de totes les games mès altes i mès baixes. Haurem d.esperar que els que decideixen i manen trovin una “ment privilegiada” que no vingui “de serie”?.
Per quan uns governants amb l.equipament complet?.
No es que volguem més seguretat a les carreteres, ès que l.EXIGIM.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Feu-vos-ho com vulgueu, però que quan el comercial us parli, que estigui de genolls i no gosi mirar-vos a la cara, que és època de vaques flaques i els podeu escanyar una mica més! (que us regalin algun EXTRA d'aquests de seguretat, per exemple "que al concessionari d'a costat ens ho donen de franc"...)