diumenge, 5 de juliol de 2009

La Nyoca.


A casa meva, de sempre, havia sentit nomenar nyoca a les famoses "postres de músic", o sia, fruits secs variats.

Ara, m'assabento que segons el Diccionari de la llengua Catalana, la definició de nyoca, es la següent:

Ametlles, avellanes,pinyons, panses, etc., que es donen per el bateig d'una criatura
.

Com que "cada terra fa sa guerra", això d'anomenar "nyoca" o "postres de músic" a la varietat de fruits secs que se solen menjar per postres amb o sense gotet de vi dolç, deu ser propi d'un lloc concret. En el meu cas, ho he sentit anomenar així a la comarca d'Osona.

I al Baix Camp?

Aquesta propera setmana miraré d'esbrinar-ho. Dedueixo però que no perquè la meva estimada Luthien, (alter ego de l'Andrea), em fa un comentari al respecte preguntant.me: que es nyoca?.

Espero haver-ho aclarit.

Per tots els que els agrada menjar les ametlles del Priorat, els pinyons del Montseny i les excel·lents avellanes de Reus.

Que vagi de gust!.

4 comentaris:

Andrea. ha dit...

Al Baix Camp, no ho sé, però ja et dic que a Cambrils, a baix a mar, és la primera vegada que ho sento...
ja ho preguntaré a casa però em sembla que estan igual que jo...

Fa anys que no provo res de res de fruits secs, i mira que m'agradaven, però ves, l'al·lèrgia mana...o sigui que et passo la meva part.

Gràcies!!!!

Unknown ha dit...

Aquí jo sempre he sentit a dir "postres de músic". La historia diu que els músics anaven de fonda en fonda, i tocaven el seu instrument a canvi de menjar. I les postres solien ser fruits secs.
I naltros quan demanem postres de músic "amb música", fem referència a que SI que volem la part alcohòlica de les postres ;)

Arda ha dit...

Que en sou d'eixerits els de Reus!.
Tinc ganes de conèixer el menut de la casa. Deu estar preciós.

蛋餅不加蔥Amber ha dit...

cool!i love it!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色